دارایی شرکت چیست

مفهوم دارایی شرکت چیست + معرفی انواع دارایی

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که امروزه در شرکت‌ها مطرح می‌شود، دارایی آن شرکت یا مجموعه است؛ به طور کلی دارایی‌ها ارزش اقتصادی بالایی داشته و تحت مالکیت شرکت‌ها، موسسات، دولت یا افراد قرار می‌گیرند.

به طور معمول دارایی‌ها نوعی سرمایه به حساب می‌آیند که سبب ایجاد درآمد برای افراد در آینده می‌شوند، به عبارتی باعث جریان یافتن نقدینگی شده و سبب کاهش هزینه‌ها و افزایش فروش می‌شوند.

دارایی کسب و کار

دارایی شرکت چیست ؟

دارایی شرکت می‌تواند پول نقد، اوراق بهادار، ساختمان، زمین و هر چیز ارزش مندی باشد که سرمایه گذاری روی آنها طی زمان‌های خاص، می‌تواند سبب افزایش درآمد افراد یا شرکت طی یک بازه زمانی خاص و رسیدن به درآمد ایده‌ آل برای شرکت باشد.

با بررسی دارایی‌ شرکت در یک زمان مشخص، می‌توان به آسانی میزان سود یا زیان شرکت را بررسی و برای داشتن آینده بهتر تصمیم گیری کرد.

همچنین بخوانید : حسابداری تعهدی چیست و مهم‌ترین کاربردهای آن

معرفی دارایی کسب و کار شرکت‌ها

به وجوه نقد یا غیر نقدی که شرکت‌ها و موسسات به دلیل معاملات تجاری یا فعالیت‌های اقتصادی به دست می‌آورند، دارایی کسب و کار گفته می‌شود.

به طور کلی برآورد و بررسی مرتب دارایی شرکت توسط حسابرسان سبب بهبود فروش و بالا رفتن درآمد صاحبان شرکت در یک دوره زمانی مشخص می‌شود.

لزوماً دارایی‌ها به صورت وجوه نقد نیستند و می‌توانند به صورت مواردی مانند ملک، زمین، فلزات گران بها و…. موارد این چنینی باشند که تمامی آنها سبب ایجاد سود برای افراد حاضر یا روسای شرکت‌ها می‌شود.

برای بررسی وضعیت مالی و ترازنامه مالی یک شرکت، بررسی دقیق دارایی‌ها و بدهی‌های آن از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند نقش مهمی در سرمایه‌گذاری یا بیرون آوردن سرمایه توسط افراد داشته باشد.

به همین دلیل توجه و اولویت قرار دادن دارایی شرکت از مهمترین مواردی است که تمامی افراد باید به آن توجه داشته باشند.

روش طبقه‌بندی دارایی شرکت

در علم حسابداری دارایی‌ بر اساس قابلیت تبدیل شدن به پول نقد یا ثبات ارزش به دو دسته دارایی‌های جاری و دارایی‌های ثابت طبقه‌بندی می‌شوند.

دارایی جاری به راحتی به پول تبدیل شده و می‌توان آن را هر موقع که صاحبان سرمایه مایل بودند به فروش رساند.

در مقابل دارایی ثابت وجود دارد که ثبات بیشتری داشته و می‌توان از آن طی یک دوره زمانی طولانی‌تر کسب درآمد کرد، از مهم‌ترین دارایی ثابت می‌توان به ساختمان‌ها، تجهیزات و ماشین آلات اشاره کرد؛ پس به طور کلی دارایی‌ها به سه دسته

  • دارایی‌هایی که قابلیت تبدیل دارند.
  • دارایی‌هایی که وجود فیزیکی دارند.
  • روش استفاده

طبقه بندی می‌شوند.

معرفی انواع دارایی شرکت

دارایی شرکت دارای انواع مختلفی است که توجه به آن از اهمیت زیادی برخوردار است، به طور کلی دارایی‌ها دارای انواع بلند مدت و کوتاه مدت هستند.

همچنین بعضی از دارایی‌ ها شامل کالاهای مادی بوده و بعضی دیگر شامل منابع نامشهود به حساب می‌آیند. در ادامه مهمترین انواع دارایی شرکت‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

معرفی انواع دارایی شرکت

  1. دارایی‌های جاری

دارایی‌های جاری را می‌توانیم جزء شناخته شده ترین و محبوب‌ ترین نوع دارایی شرکت معرفی کنیم، این نوع دارایی در دسته دارایی‌ های کوتاه مدت اقتصادی قرار می‌گیرند که از مهمترین آنها می‌تواند به پول نقد، اوراق خزانه، اوراق بهادار قابل فروش، هزینه‌های پیش پرداخت، گواهی سپرده موجودی حساب و… اشاره کرد.

دارایی‌ جاری شرکت جزء منابعی به حساب می‌آیند که شرکت‌ها انتظار دارند طی یک سال به پول نقد تبدیل شده و برای آنها درآمد مشخصی به همراه بیاورند.

علاوه بر این، در دارایی‌ جاری تبدیل تمامی منابع به پول نقد بسیار راحت است و سرمایه‌گذاران یا صاحبان شرکت هر موقع که تمایل داشته باشند می‌توانند اقدام به دریافت پول خود به صورت نقد کنند.

  1. دارایی‌های ثابت

دارایی‌ ثابت که با نام دارایی‌های مشهود کسب و کار نیز در نظر گرفته می‌شود، جزء منابع بلند مدت به شمار می‌آیند و امکان تبدیل آنها به پول نقد طی مدت زمان کم وجود ندارد.

البته دارایی‌های ثابت جزء منابع مادی به حساب می‌آیند که می‌توان آنها را به آسانی لمس کرد یا دید، ولی بر خلاف دارایی جاری نمی‌توان به راحتی و در کمترین زمان آنها را به فروش رساند یا به پول نقد تبدیل کرد.

معمولاً دارایی‌ ثابت به صورت ارائه خدمات یا تولید کالا استفاده می‌شوند؛ از برخی مهم‌ترین دارایی‌های ثابت می‌تواند به وسایل نقلیه شرکت، ماشین آلات سنگین، تجهیزات کارخانه‌ای و ساختمان‌ها اشاره کرد.

دارایی شرکت ممکن است طی زمان دچار استهلاک شود ولی با این حال می‌تواند درآمد خوبی نیز طی طولانی مدت برای صاحبان خود به همراه بیاورد.

برای آگاهی از نحوه استهلاک دارایی مقاله محاسبه استهلاک دارایی را مطالعه کنید.

  1. دارایی‌های مالی

دارایی‌ مالی از متداول‌ ترین نوع دارایی شرکت است که از مهمترین آنها می‌تواند به اوراق قرضه دولتی، سرمایه‌گذاری در سهام، خرید سهام شرکتی و خرید و فروش حقوق صاحبان سهام ممتاز اشاره کرد.

این نوع دارایی‌ می‌تواند در کوتاه مدت یا بلند مدت بر اساس نوع دارایی برای صاحبان خود درآمد مختلفی به همراه بیاورد.

  1. دارایی‌های نامشهود

برخی از دارایی‌ها به گونه‌ای هستند که ملموس و قابل مشاهده نیستند، به این نوع دارایی، دارایی‌های نامشهود می‌گویند.

برای مثال حق ثبت اختراع یا دریافت مجوز فعالیت و کسب و کار از مهم‌ ترین دارایی‌ های نامشهود هستند که مادی و فیزیکی نیستند ولی با این حال می‌توانند برای برخی از افراد به عنوان یک منبع درآمد خوب به حساب بیایند.

  1. دارایی عملیاتی

از جمله متداول‌ترین دارایی شرکت می‌توان به دارایی عملیاتی اشاره کرد، این نوع دارایی‌ها در معاملات روزانه به سادگی استفاده می‌شوند و شرکت‌ها برای ارائه خدمات و تولید محصولات خود از آنها استفاده می‌کنند.

از برخی مهم‌ترین دارایی‌های عملیاتی می‌تواند به تجهیزات قابل فروش، مانده حساب بانکی، وجه نقد، موجودی کارخانه و انبار و…. اشاره کرد. ( درباره حسابداری نقدی چیست بیشتر بدانید. )

معمولاً برای کسانی که دارایی‌های کوتاه مدت و درآمد نه چندان زیاد و همیشه در دسترس را می‌پسندند، درآمد عملیاتی می‌تواند گزینه ایده آلی باشد.

  1. دارایی غیر عملی

دارایی غیرعملی نوع دیگری از دارایی شرکت است که در معاملات روزانه جایگاهی نداشته و بیشتر نقش خود را برای برطرف کردن نیازهای آینده نشان می‌دهد.

برای مثال اوراق بهادار زمان دار، املاک و مستغلاتی که برای سرمایه‌گذاری طولانی مدت انتخاب شده‌اند و دیگر مواردی که امکان فروش و تبدیل آنها به پول نقد در بازه زمانی کوتاه و در کمترین زمان وجود ندارد، در دسته دارایی غیرعملی قرار می‌گیرند.

رابطه بین حقوق صاحبان سهام و دارایی و بدهی‌ها چیست؟

مورد اصلی که سبب تعیین ارزش شرکت‌ها می‌شود، مقایسه حقوق صاحبان سهام با میزان دارایی‌ها و بدهی آنها است.

این موارد در اکثر اوقات در ترازنامه شرکت لحاظ می‌شود و ارزش دارایی‌ها و حقوق صاحبان سهام مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

دارایی‌ها به اقلام فیزیکی یا غیر فیزیکی گفته می‌شود که در طول زمان، ارزش خود را به دست آورده یا از دست می‌دهند. با استفاده از دارایی‌ها می‌توان میزان درآمد صاحبان شرکت یا سهام را افزایش داد؛ دارایی شرکت، سود خالص را از ارزش نهایی تشخیص می‌دهد.

در مقابل بدهی‌هایی وجود دارند که نشان دهنده زیان خالص از ارزش شرکت هستند، بدهی‌ها می‌تواند شامل وام‌های بانکی، حقوق و دستمزد افراد و اجاره ساختمان باشند و در نهایت حقوق صاحبان سهام مطرح می‌شود که از تفاوت بین دارایی‌ها و بدهی‌ها می‌توان حقوق صاحبان سهام را مشخص کرد.

به عبارتی پس از حذف تمامی بدهی‌های مالی، ارزش واقعی دارایی‌های حقوق صاحبان سهام مشخص می‌شود. همانطور که متوجه شدید در این رابطه دارایی‌ها از اهمیت بالایی برای حقوق صاحبان سهام برخوردار هستند و میزان درآمد و سود آنها را پس از طی مدت زمان مشخصی، تعیین می‌کنند. ( درباره برنامه ریزی مالی بیشتر بدانید. )

اهمیت طبقه‌بندی انواع دارایی شرکت

در نظر گرفتن طبقه‌بندی انواع دارایی شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است، پس از اینکه انواع دارایی شرکت را شناختید بهتر است با اهمیت دسته‌بندی آن نیز آشنا شوید.

به طور کلی طبقه بندی کردن دارای شرکت نقش مهمی در نظم بخشیدن به آن دارد؛ علاوه بر این، باعث پیشرفت شرکت شده و می‌تواند فرصت‌های تازه‌ای برای آن به وجود بیاورد.

زمانی که صاحبان شرکت دارایی‌های مشهود و نامشهود را شناختند، می‌توانند اقدام به ارزیابی مقدار ریسک و بررسی توانایی پرداخت خود در دارایی‌ها کنند.

علاوه بر این، در نظر گرفتن دارایی شرکت و بررسی آن به صورت مرتب و ماهیانه یا سالیانه سبب اطلاع از وضعیت کلی شرکت شده و می‌تواند هنگام تنظیم ترازنامه یا ارائه گزارشات به طلبکاران نقش مهمی داشته باشد.

اطلاع از سهم درآمدهای هر دارایی و اطلاع از دارایی‌های عملیاتی و غیر عملی از جایگاه مهمی برخوردار است؛ در صورتی که شما از دارایی‌های جاری و ثابت اطلاع داشته باشید می‌توانید درک صحیحی از سرمایه در گردش خالص مجموعه و شرکت خود داشته باشید.

چگونگی وارد کردن دارایی شرکت در ترازنامه

دارایی شرکت یکی از مهمترین و اصلی‌ترین اجزای صورت‌های مالی به حساب می‌آید که اقلام دائمی و میزان سرمایه واحد تجاری را مشخص می‌کند.

تمامی ترازنامه‌ها از اجزای اصلی که شامل دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام است تشکیل شده است، به همین منظور باید دارایی شرکت در سمت راست تراز نامه و به 2 دسته دارایی‌های جاری و دارایی‌های غیر جاری تقسیم بندی شوند.

در نظر داشته باشید وارد کردن تمامی دارایی شرکت بدون هیچ کم و کاست و بدون اشتباهی یکی از مهمترین نکاتی است که تمامی حسابداران و حسابرسان باید آن را در نظر داشته باشند.

نکات مهم در مورد دارایی شرکت که باید بدانید.

یک سری نکات مهم و ضروری در مورد دارایی شرکت وجود دارد که اطلاع از آنها می‌تواند به شما کمک فراوانی کند تا با مفهوم دارایی بیشتر آشنا شده و اطلاعات کامل‌تری در مورد آن به دست بیاورید این نکات عبارت است از:

  • طبق یک قانون کلی، تمامی اقلامی که شرکا با خود به شرکت می‌آورند می‌تواند به عنوان دارایی نقدی و غیرنقدی شرکت شناخته شود.
  • دارایی شرکت می‌تواند به صورت کار، پول، هنر، دانش و…. باشد که تمامی این موارد شامل بدهی‌های قانونی بوده و باید برای آنها قرارداد ذکر شود.
  • دارایی شرکت اگر به صورت پول باشد به عنوان دارایی نقدی و اگر به صورت محصول یا کالایی غیر از پول نقد باشد به عنوان دارایی غیر نقدی شناخت می‌شود که هر دو این موارد پس از انتقال به شرکت به عنوان سرمایه شناخته می‌شوند.
  • پس از نوشتن قرارداد، هیچ کدام از شرکا حق استرداد آورده خود را نداشته و باید این موضوع را قبول داشته باشند که تمامی سرمایه‌ای که وارد شرکت کرده‌اند متعلق به شرکت بوده و تا زمان تعیین شده نمی‌توانند آن را برداشت کنند.

سخن پایانی

در نظر گرفتن دارایی شرکت و بررسی و اطلاع از انواع دارایی از اهمیت زیادی برخوردار است، شناختن انواع دارایی‌ها می‌توان منابعی که سبب ایجاد کسب درآمد و کسب منفعت در شرکت می‌شوند را مشخص کرده و برای آینده مالی شرکت برنامه‌ریزی کند.

در حال حاضر تمامی شرکت‌ها و موسسات خصوصی و دولتی به منظور کسب درآمد و ایجاد منفعت برای صاحبان و سرمایه‌گذاران خود، ایجاد شده‌اند، به همین دلیل اطلاع از میزان دارایی و سود خالص آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.

تمامی حسابداران و حسابرسان مجموعه به صورت مرتب گزارشات را بررسی کرده و گزارشات مالی را در زمان‌های خاص در اختیار روسا و صاحبان شرکت قرار می‌دهند.

پس، اولین موضوعی که در زمان ثبت و راه‌اندازی یک شرکت باید در نظر داشته باشید، میزان دارایی شرکت و بررسی انواع آنها است.

5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت درخواست مشاوره خرید

جهت دریافت دمو رایگان نرم افزار حسابداری ماهور ، فرم را تکمیل کنید.

دمو رایگان نرم افزار حسابداری ماهور

جهت خرید نرم افزار صرافی ماهور با ما تماس بگیرید